Saturday, February 19, 2011

I'm Sorry, Eyes / Maafkan Daku Wahai Mataku

Oh, dah tak boleh nak genyeh mata bila bangun pagi ni.
Pandang cermin.
Merah.






Sy tak penah suka lens. Dan tak penah terfikir nak pakai lens w/pun setahun hidup bersama bff ku Nini yg pakai lens sejak...erkkk sejak bila eh, Nini??  Tapi tu lah, on9 shop menggoda nafsu mata. Hoh, akhirnya tertewas. Beli jugak lens tanpa amek tahu apa2 tentang penjagaan mata n kanta lekap nih. Sy beli lens dgn power almost 400 dr on9 shop dgn harga RM35 berserta postage fee. Murah maa. Once received, sy terus pakai ke ofis. Time lunch hari yg sama, sy kuar beli bekas lens dkt spectacle shop dgn harga RM3.50. Muraaaah lagi maa. Lepas tu sy ke Watson utk beli air Sterile Isotonic Sodium Chloride Solution dgn harga RM5 dan Eye Mo. Ceh, haha .



Syiok oh pakai lens. Tak payah nak bukak2 bekas spectacles dan tak perlu lagi nak pakai spek tuh.Alalala comel..erkk mcm nerd! Agagaga :p Boleh nampak jaaaaaauuh skali. Dulu kena kecikkan mata baru la nmpk benda jauh. Heh!



DUA BULAN KEMUDIAN >>>>>>

Sy masih tak tukar bekas lens.
Sy masih pakai lens yg sama.
Sy cuma letakkan lens dalam bekas tu dan titiskan Sterile Isotonic Sodium Chloride Solution ke dlm bekas tu.
Sy tak cuci lens betul2. Sy tak letakkan lens pada tapak tgn, dan gosok2 lembut lens tu utk mencucinya.
Sy pakai lens sgt lama, seharian pulak di ofis yg sejuk mcm di kutub tu dr 8.30 pg - 5.30 ptg.
Sy cuma letakkan Eye Mo bila saya rasa mata sy kering.
Sy buang,pakai,buang balik dan pakai balik lens bila mata sy rasa tak selesa. Sesuka hati ye!
Sy tetap pakai lens w/pun setelah mata dah merah.






OMG!!!!Mata kanan dah merah ang ang haa! Sebelum mata sy rosak, baik sy buang lens ni. Shuuuuhhh!


SY TANAK BELI LENS LAGI. 
yeke??????
SBB SY TAK PANDAI JAGA LENS DAN MATA SY.
MAAFKAN ARA, MATA.

8 comments:

sakuradezy said...

ala ... kita same la kak ara ... huhu ... takot lak laa ... lens da lame x ganti ...huhuhu

Ara Amnan said...

takut kan kan. adik bc nie tgk.nie maybe mmbntu - http://www.kkk.org.my/melayu/index.php/tips-kesihatan/kesihatan-peribadi/334-tanya-pakar-di-sebalik-kanta-lekap.html

sherah said...

wahaaa ! i saw u kt watson kemaren ! anda kecik dan sgt comel ! :)

Ara Amnan said...

sherah! huii malu!!! >.<

Siti Salha Rosman said...

Ara, take care ok. Pakai cermin mata pun ok. Lens tu sekali sekala je klu nak keluar jejalan.

Ara Amnan said...

Rasa semak ckt bila pakai spec.
Dulu lgsung xpkai spec,time tgh study n dlm kls jerk pkai haa..huu degil!ahha

cik bihah said...

hehehe.,bile baca 2 kali rasa kelakar r entry ara nie..
bihah salu pakai lens sbb spec dah patah so nak keluar terpaksa pakai lens jugak.. dlu x amek ringan gak penjagaan now jaga lbh..mcm pelikkan ayt..pape pon suke bc entry ara =))

Ara Amnan said...

Baca 2x rasa mcm kelakar. baca 3x rasa mcm?????haha.
Leceh la bihah nk jaga lens nie..haissh!