Wednesday, September 26, 2012

I say NO to cheap-Korean-Lens

Lebih kurang 2 tahun yg lalu,  Ara la org yg paaaling suka pakai contact lense korea ni. Sebab pada Ara, alang2 nak pakai (sbb sy rabun), baik beli yg kaler2 terus. Dan masa tu lens korea memang amat murah dan cantik2.  Cuma RM25. Bila sakit mata,Ara salahkan diri ini yg tak pandai jaga lens.Padahal yg sebenarnya, Ara amatlah naif tentang penggunaan kanta lekap yang original.


Sejak 3 4 bulan dulu, Korean lens memang selalu bermasalah for me. Baru guna 2 minggu tapi lens dah koyak dan bila cuci mesti ada jalur2 hitam. Ara cuba tukar guna eye drop dan solution tapi bila pakai lens mesti rasa macam ada habuk dan mata merah. Oh, kemudian Ara fikir yg semua masalah tu terjadi sebab my office yg sangat sejuk dan lagi pulak sebab Ara kerja dari 9am-6pm depan pc! Okay mungkin sebab tu la kot kan. 


Ramadhan lalu, hubby  bawa Ara ke optical shop yang baru dibuka di Taman Melati,KL. Masa kami pergi tu, kedai tu baru saja buka 2 minggu. Dan luckily ada promotion for lens. Ara beli sepasang lens berwarna brand Acuvue dgn power yg berlainan dengan harga RM90 sahaja. Plus, dapat Sterile Isotonic Sodium Chloride Solution. Dan ada 1 month warranty tau! Di situlah Ara tahu baik dan buruknya memakai Korean lens ini, yakni lens yg bukan ori lah. Minggu lepas hubby bawa ke Focus Point di KL Festival City sebab lens dah expired. Dan iniii yang paling best! 




6 pasang kanta lekap (power 225 & 425) SoftLens Bausch & Lomb = RM 100
Beli Big size Revitalens Multi-Purpose Disinfecting Solution dan sy dapat percuma 3 kotak (small size) Revitalens Multi-Purpose Disinfecting Solution + 1 Blink Contact Lubricant Eye Drop = RM28.90


Tapi sebelum dapat free gift tu kan, sales girl tu naaaak jugak2 tengok Ara click LIKE fanpage RevitaLens. Wuteva lah, miss. I turutkan saja cakap u asalkan I dapat free gift. Haha. Btw, thanks!



Tapi persoalannya, kenapa perlu beli original lens if we can buy a cheap one? Antara sebabnya ialah:

  • Korea lens/Barbie lens dibuat dengan bahan yg tidak diketahui.
" There was record showing that GEO Medical Ltd. did submitted their colour contact lenses to FDA. However, a refusal report was last shown on 8-Aug-11. There are color additives that are approved for use in medical devices (contact lenses) by FDA. But, seriously, we do not know what color additives are those color contact lenses manufacturers used. The materials or chemical used are never shown or indicated in details for consumers" - BIOFILCON
  •  Optical Shop yang menjual kanta lekap ori ini mempunyai optometrist yang terlatih dan berpengalaman. Jika ada apa2 berlaku, kita boleh rujuk kepada mereka yg pakar. 


"
 Korean color contact lenses. Are they safe to wear? After my thorough research and getting relevant information and facts (FDA reports) about color contact lenses, I do not think online Korean color contact lenses are safe to wear.In fact, I would advise all, not to be too rely on color contact lenses. Clear (non color) contact lenses should always be your first priority." - BIOFILCON




Dan yang paling penting adalah menjaga kebersihan kanta lekap dan mata anda sendiri. Will post new entry regarding Contact Lens Hygiene Tips.



Sila baca entry lain sebagai rujukan:
1) http://dayzstory.blogspot.com/2012/09/hampir-buta-disebabkan-contact-lens.html
2) http://www.ohtidak.com/oh-pelajar-nyaris-buta-kerana-ingin-mata-berwarna/
3) http://hafizamri.com/keburukan-memakai-kanta-sentuh-contact-lenses/
4) http://syue1802.blogspot.com/2010/10/kanta-lekaprisiko-jangkitan-dan.html
5) http://138dirah.blogspot.com/2011/12/contact-lens-kanta-lekap.html
6)http://www.fda.gov/medicaldevices/productsandmedicalprocedures/homehealthandconsumer/consumerproducts/contactlenses/default.htm


Confident itu penting. 
Tak pakai lens kaler2 pun 
awak still cantik. 
Sapa cakap? 
Allah.
Kerana manusialah ciptaan Allah 
yg paling indah dan sempurna.

Me. Without lens (rabun jap) :D

1 comment:

cHeRyNa PiReS said...

gambar yg me without lens tu paling cantik ara...cuz u're already beautiful!

tp good tips...mmg susah nak cakap pasal ramai yg suka pakai lens sekarang utk cantik je.

paling selamat kena pergi kat optometrist yg diiktiraf dan ada sijil :)